Upute za prijavu

Sudjelovanje u Croaticumovim programima učenja hrvatskoga jezika i kulture moguće je pohađanjem nastave na Filozofskome fakultetu u Zagrebu ili pohađanjem nastave preko interneta.

Pohađanje nastave na Filozofskome fakultetu u Zagrebu

Ako u nekome od Croaticumovih programa učenja hrvatskoga jezika i kulture želite sudjelovati pohađanjem nastave na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, trebate: 

 1. Ispuniti internetsku prijavnicu najmanje 7 dana prije početka programa.
 2. Pripremiti sljedeće dokumente jer su potrebni za upis:
 3. Doći u Croaticumov ured potpisati ugovor i upisati se u program (od ponedjeljka do petka između 10 i 12 sati (CET)). Ako to bude potrebno, tada ćete pisati test kojim će se provjeriti poznavanje hrvatskoga jezika. Ovaj korak potrebno je napraviti najkasnije do 12 sati (CET) u petak prije početka programa za koji se prijavljujete.
 4. Ako ju prethodno niste donijeli, mejlom trebate dostaviti potvrdu uplate kako biste završili upis. Ovaj korak potrebno je napraviti najkasnije do 12 sati (CET) u petak prije početka programa za koji se prijavljujete.
 5. Na Croaticumovoj internetskoj stranici (dio Novosti) provjeriti postoje li dodatne informacije o prvome danu nastave. Raspored ćete dobiti mejlom najkasnije do 20 sati (CET) u petak prije početka programa za koji se prijavljujete.

Pohađanje nastave preko interneta

Ako u nekome od Croaticumovih programa učenja hrvatskoga jezika i kulture želite sudjelovati pohađanjem nastave preko interneta, trebate: 

 1. Ispuniti internetsku prijavnicu najmanje 7 dana prije početka programa.
 2. Pripremiti sken sljedećih dokumenata jer su potrebni za upis:
 3. Dostaviti nam dokumente mejlom najkasnije 7 dana prije početka programa za koji se prijavljujete. Da biste se upisali, dobit ćete ugovor koji trebate potpisati. Također, ako bude potrebno, dobit ćete link na test kojim se provjerava poznavanje hrvatskoga jezika. Za test je potrebno oko 90 minuta, a potrebno ga je ispuniti najkasnije do 12 sati (CET) u petak prije početka programa za koji se prijavljujete.  
 4. Da biste završili upis, trebate nam na mejl dostaviti potpisani ugovor te, ako to niste prethodno napravili, dostaviti nam i potvrdu uplate. Ovaj korak potrebno je napraviti najkasnije do 12 sati (CET) u petak prije početka programa za koji se prijavljujete.
 5. Na Croaticumovoj internetskoj stranici (dio Novosti) provjeriti postoje li dodatne informacije o prvome danu nastave. Raspored ćete dobiti mejlom najkasnije do 20 sati (CET) u petak prije početka programa za koji se prijavljujete.

Testiranje poznavanja hrvatskoga jezika

U Croaticumovim programima učenja hrvatskoga jezika i kulture nastava je organizirana u skupinama koje se oblikuju na temelju rezultata postignutih na testu poznavanja hrvatskoga jezika ili na temelju rezultata postignutih u prošlome semestru. Sljedeći polaznici ne trebaju pisati test poznavanja hrvatskoga jezika da bi se upisali:

 1. Polaznici bez ikakvoga prethodnog znanja hrvatskoga jezika.
 2. Polaznici koji su uspješno završili Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture u prošlome semestru i žele nastaviti učiti hrvatski na višoj razini.
 3. Polaznici koji nisu uspješno završili Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture u prošlome semestru i žele nastaviti učiti hrvatski na istoj razini.
 4. Polaznici koji su uspješno završili Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture u prošlome semestru i žele nastaviti učiti hrvatski na Croaticumovoj ljetnoj školi hrvatskoga jezika i kulture, Croaticumovoj jesenskoj školi hrvatskoga jezika i kulture ili Croaticumovoj zimskoj školi hrvatskoga jezika i kulture.

Svi ostali polaznici trebaju pisati test poznavanja hrvatskoga jezika, uključujući i polaznike koji su uspješno završili neki od Croaticumovih programa učenja hrvatskoga jezika i kulture, ali su imali pauzu (jedan semestar ili duže) prije upisa u sljedeći program.

Rezultati testiranja poznavanja hrvatskoga jezika koriste se samo za potrebe organiziranja nastave. Stoga rezultati ne ukazuju na razinu poznavanja hrvatskoga jezika prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike te polaznicima nisu dostupni u obliku potvrde ili certifikata. Za polaznike koji su zainteresirani za certifikat Croaticum provodi i provjere poznavanja hrvatskoga jezika u skladu sa Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike.

Dodatne informacije

Broj polaznika Croaticumovih programa učenja hrvatskoga jezika i kulture je ograničen. Da biste si osigurali sudjelovanje, najbolje je upisati se u željeni program što prije. 

Upis u Croaticumove programe učenja hrvatskoga jezika i kulture moguć je najranije mjesec dana prije početka programa. Prijave se zatvaraju 7 dana prije početka programa, a upis mora biti završen najkasnije do 12 sati (CET) u petak prije početka programa.

Polaznik može sudjelovati u nastavi samo ako je upis uspješno završen.  

Podaci za uplatu dostupni su tijekom upisa. Odustajanje od pohađanja programa i povrat novca nisu mogući nakon potpisivanja ugovora o pohađanju programa, ugovora o učenju ili ugovora o stipendiji.

Croaticum ne daje informacije o vizama i ne može posredovati u dobivanju viza. Za sve informacije o vizama potrebno je obratiti se nadležnim institucijama.

Cijene programa dostupne su ovdje, a akademski kalendar ovdje.