Upute za prijavu

Broj polaznika Croaticumovih programa učenja hrvatskoga jezika i kulture je ograničen. Da biste si osigurali sudjelovanje, najbolje je upisati se u željeni program što prije.

Možete se upisati najranije mjesec dana prije početka programa. Polaznik može sudjelovati u nastavi samo ako je upis uspješno završen.  

Podaci za uplatu dostupni su tijekom upisa. Odustajanje od pohađanja programa i povrat novca nisu mogući nakon potpisivanja ugovora o pohađanju programa, ugovora o učenju ili ugovora o stipendiji.

Croaticum ne daje informacije o vizama i ne može posredovati u dobivanju viza. Za sve informacije o vizama potrebno je obratiti se nadležnim institucijama.

Cijene programa dostupne su ovdje, a akademski kalendar ovdje.

Kako se prijaviti i upisati

 1. Ispuniti internetsku prijavnicu.
 2. Pripremiti sljedeće dokumente jer su potrebni za upis:
  • Isprintana i potpisana internetska prijavnica.
  • Dokaz identiteta (npr. kopija važeće putovnice ili osobne iskaznice).
  • Potvrda o stipendiji (ako imate stipendiju)
  • dodatno: fotografija za polaznike Semestralnoga tečaja hrvatskoga jezika i kulture koji se žele koristiti javnim prijevozom u Zagrebu (obrazac se može preuzeti u uredu)
 3. Ako se upisujete u Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture, trebate s tim dokumentima doći u Croaticumovo tajništvo potpisati ugovor i upisati se. Ako bude potrebno, pri upisu ćete pisati test kojim će se procijeniti poznavanje hrvatskoga jezika. Ako se upisujete u Croaticumovu ljetnu školu hrvatskoga jezika i kulture, Croaticumovu jesensku školu hrvatskoga jezika i kulture ili Croaticumovu zimsku školu hrvatskoga jezika i kulture, sve informacije o upisu dobit ćete mejlom. Ako bude potrebno, pri upisu ćete pisati internetski test kojim će se procijeniti poznavanje hrvatskoga jezika.
 4. Ako nemate stipendiju, tijekom upisa dobit ćete podatke za uplatu. Da biste završili upis, potvrdu uplate trebate dostaviti u Croaticumovo tajništvo ili mejlom najkasnije do 12 sati u srijedu prije početka programa za koji se prijavljujete.
 5. Na Croaticumovoj internetskoj stranici (dio Novosti) provjeriti postoje li dodatne informacije o prvome danu nastave. Raspored ćete dobiti mejlom najkasnije do 20 sati u petak prije početka programa za koji se prijavljujete.

Testiranje poznavanja hrvatskoga jezika

U Croaticumovim programima učenja hrvatskoga jezika i kulture nastava je organizirana u skupinama koje se oblikuju na temelju rezultata postignutih na testu poznavanja hrvatskoga jezika ili na temelju rezultata postignutih u prošlome semestru.

Sljedeći polaznici ne trebaju pisati test poznavanja hrvatskoga jezika da bi se upisali:

 1. Polaznici bez ikakvoga prethodnog znanja hrvatskoga jezika.
 2. Polaznici koji su uspješno završili Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture u prošlome semestru i žele nastaviti učiti hrvatski na višoj razini.
 3. Polaznici koji nisu uspješno završili Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture u prošlome semestru i žele nastaviti učiti hrvatski na istoj razini.
 4. Polaznici koji su uspješno završili Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture u prošlome semestru i žele nastaviti učiti hrvatski na Croaticumovoj ljetnoj školi hrvatskoga jezika i kulture, Croaticumovoj jesenskoj školi hrvatskoga jezika i kulture ili Croaticumovoj zimskoj školi hrvatskoga jezika i kulture.

Svi ostali polaznici trebaju pisati test poznavanja hrvatskoga jezika, uključujući i polaznike koji su uspješno završili neki od Croaticumovih programa učenja hrvatskoga jezika i kulture, ali su imali pauzu (jedan semestar ili duže) prije upisa u sljedeći program.

Rezultati testa poznavanja hrvatskoga jezika koriste se samo za potrebe organiziranja nastave. Stoga rezultati ne ukazuju na razinu poznavanja hrvatskoga jezika prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike te polaznicima nisu dostupni u obliku potvrde ili certifikata. Za polaznike koji su zainteresirani za certifikat Croaticum provodi i provjere poznavanja hrvatskoga jezika.

Kada se upisati i pisati test poznavanja hrvatskoga jezika

Možete se upisati najranije mjesec dana prije početka programa. Radno vrijeme Croaticumova tajništva dostupno je ovdje.

Testiranje poznavanja hrvatskog jezika za upis u Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture organizira se svakog radnog dana u 10 sati tijekom dva tjedna prije početka programa. Testiranje traje oko 2 sata.

Testiranje poznavanja hrvatskog jezika za upis u Croaticumovu ljetnu školu hrvatskoga jezika i kulture, Croaticumovu jesensku školu hrvatskoga jezika i kulture ili Croaticumovu zimsku školu hrvatskoga jezika i kulture organizira se preko interneta tijekom dva tjedna prije početka programa. Testiranje traje oko 2 sata.