Stipendije i akademske mobilnosti

Svi studenti koji u sklopu akademske mobilnosti (Erasmus+, CEEPUS, bilateralni ugovori) studiraju na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu mogu Croaticumove programe koji se izvode tijekom zimskoga i ljetnoga semestra pohađati besplatno (osim Skraćenoga semestralnog tečaja hrvatskoga jezika i kulture za Erasmus+ studente). Studenti koji u sklopu akademske mobilnosti unutar programa Erasmus+ borave na drugim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu mogu pohađati Skraćeni semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture za Erasmus+ studente. Polaznici Croaticuma koji nisu studenti na akademskoj mobilnosti mogu se, ako zadovoljavaju uvjete natječaja, prijaviti za stipendiju Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Erasmus+ 

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu potpisao je niz ugovora o suradnji unutar programa Erasmus+ s mnogobrojnim sveučilištima u Europi i svijetu. Svi polaznici koji preko programa Erasmus+ dolaze na Filozofski fakultet studirati na bilo kojem od studijskih programa imaju mogućnost besplatno pohađati  Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture te izborne programe hrvatskoga jezika i kulture. Programi su akreditirani te omogućuju stjecanje ECTS-a.

Ako želite doći na Croaticum i učiti o hrvatskome jeziku i kulturi, provjerite na svojem sveučilištu ima li potpisan ugovor o suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. 

Studenti koji u okviru programa akademske mobilnosti Erasmus+ borave na nekom drugom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, mogu upisati Skraćeni semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture za Erasmus+ studente.

Ako imate dodatnih pitanja, pišite nam na našu mejl adresu.

CEEPUS

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uključen je u program CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies). U programu sudjeluju Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Svi polaznici koji preko programa CEEPUS dolaze na Filozofski fakultet studirati na bilo kojem od studijskih programa imaju mogućnost besplatno pohađati Semestralni tečaj hrvatskoga jezika i kulture i izborne programe hrvatskoga jezika i kulture te Jednomjesečni tečaj hrvatskoga jezika i kulture. Programi su akreditirani te omogućuju stjecanje ECTS-a.

Program CEEPUS omogućuje dva tipa akademske mobilnosti, a to su mrežna mobilnost i freemover mobilnost. Trajanje je mobilnosti najmanje jedan mjesec, a najviše jedan semestar. Ako želite doći na Croaticum i učiti o hrvatskome jeziku i kulturi, provjerite na svojem fakultetu je li uključen u CEEPUS-ove mreže Language and Literature in a Central European Context ili Slavic Philology and its Cultural Contexts te kontaktirajte CEEPUS-ova koordinatora kako biste dobili više informacija o mrežnim mobilnostima. Ako vaš fakultet nije uključen u navedene CEEPUS-ove mreže, možete se prijaviti za  freemover mobilnost. 

Sve podrobnije upute o programu CEEPUS nalaze se ovdje, a ako imate dodatnih pitanja, pišite nam na našu mejl adresu.

Bilateralni sporazumi

Bilateralni je program akademske mobilnosti program stipendiranja stranih državljana na temelju međunarodnih bilateralnih ugovora i programa suradnje koje je Republika Hrvatska sklopila s drugim zemljama. Natječaji se objavljuju početkom kalendarske godine, a više informacija možete naći na internetskoj stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije te na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske već niz godina svake godine dodjeljuje stipendije za učenje hrvatskoga jezika potomcima hrvatskih iseljenika, njihovim supružnicima i prijateljima Hrvatske. Stipendije se dodjeljuju pristupnicima koji su se javili na javni natječaj, koji se obično objavljuje u svibnju. Više informacija o samome programu i upute o postupku prijave možete naći na internetskoj stranici Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.